5 tipov pre extra útulný balkón či letnú terasu

Nie je nič krajšie ako si vychutnať slnečné víkendové ráno na balkóne či letnej teraske. Ideálne na pohodlnej sedačke s niekým koho máme radi s dobrou kávičkou či obľúbeným čajíkom. Uhmmm krásna predstava! Niekedy možno treba len málo a naše predstavy môžeme pretvoriť do reality. Áno vieme, povie sa to ľahko no niekedy stačí vychádzať z možností, ktoré máme byť trocha kreatívny a investovať nejaký čas a energiu na vytvorenie relaxačného miesta na čerstvom vzduchu, kde budeme radi čerpať energiu zo slniečka, čítať obľúbenú knižku, alebo len tak leňošiť s pohárom vínka pri sviečke, ktorá bude rozvoniavať jemnou vôňou. 

utulny-balko-boho-decor-letna-terasa

Prinášame vám niekoľko tipov ako môžu dekorácie a doplnky spraviť aj z vášho balkóna oázu pohodlia, kde sa budete cítiť skutočne príjemne.

1. Tip - Pohodlne sa usaďte!

Či už sa rozhodnete pre lavicu, drevené stoličky, alebo si vytvoríte vlastné sedenie z drevených paliet, nemali by ste zabudnúť na niečo mäkké pod zadok :) Ideálne sú vankúše, deky alebo pohodlné podsedáky. Nikto predsa nechce pri chvíľach relaxu sedieť na niečom tvrdom a nepohodlnom. Ak si radi na balkóne vychutnáte raňajky či teplý nápoj, určite naň zakomponujte aspoň malý rozkladací malý stolík

vankuse-podsedaky-deky-pohodlne-sedenie

Paletové sedenie na balkón – zdroj: Pinterest

2. Tip - Rastliny a kvety dodajú vášmu balkónu život

Čo by to bol za balkón bez zelene, alebo krásnych kvetov ? Pôsobil by asi dosť chladne a na prvý pohľad by tam niečo chýbalo, nebojte sa dodať vašej balkónovej "záhrade" rozmanitosť. Kvety môžete umiestniť do rôznych závesných, bedničkových, hydroponickýchsklenených či macramé držiakov na kvetináče, ktoré sa do bohémsky zladeného balkóna rozhodne dokonale hodia. Inšpirujte sa a nebojte sa zapojiť aj vlastnú nápaditosť a kreativitu. Ak máte priestor na stenách dozdobte ich macrame závesmi či obrazmi s prírodnou tematikou. 

inspiracia-drziak-na-kvetinace-paleta

Paletový držiak na kvetiny – zdroj: Pinterest

zavesne-sklenene-kvetinace

Sklenené kvetináče – zdroj: Pinterest

macrame-kvetinac-na-balkone-boho

Macrame kvetináč a nástenné macrame závesy – zdroj: Pinterest

3. Tip - Ani podlaha nemusí zostať chladná

Väčšinou sa na balkóne nachádzajú na podlahe chladné kachličky, ktoré sú z rána studené aj v tých najteplejších letných dňoch. Ak nemáte radi chlad od nôh umiestnite na zem koberec, alebo aspoň taburetku na ktorú si ich vyložíte.  

letna-terasa-macrame

Ratanový záhradný nábytok – zdroj: Pinterest

4. Tip - Nezabudnite ani na svetielka a malé doplnky, ktoré dodajú balkónu to správne čaro. 

A tu je priestor dotvoriť svoj relaxačný raj podľa svojho gusta, rozhodne to môžu byť vonné sviečky, svietniky, aromalampy, soľné lampy, alebo rôzne svietiace reťaze, ktoré dodajú najme večer vášmu balkónu jedinečnú magickú atmosféru. Veľmi vkusne pôsobia na balkónoch aj zvonkohry, ktoré pomocou vánku vytvoria priam meditačnú zvukovú kulisu.

sviecky-svietniky-na-balkone-maju-svoje-caro

Sviečky a svietniky na balkóne – zdroj: Pinterest

5. Tip - Ak máte priestor, doprajte si niečo naviac!

Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorý nemusia šetriť s miestom môžete siahnúť po relaxačnej hojdacej sieti či väčšom závesnom kresle v ktorom sa určite budete cítiť božsky.  

hojdacia-siet-zvonkohra

Hojdacia sieť – zdroj: Pinterest

pletene-hojdacie-kreslo

Hojdacie kreslo na balkón – zdroj: Pinterest

Ak plánujte svoj balkón prerobiť od základov a chcete zvoliť to najlepšie riešenie a správne materiály na realizáciu prečítajte si článok ako si zdokonaliť balkón? 

Veríme, že sme vás do tvorenia terasovej či balkónovej pohody aspoň trocha nakopli a dodali aj kus inšpirácie.