Sviatok sv. Valentína: Je o darčekoch, alebo o láske ?

Čoskoro sa v kalendári objaví dátum 14. február - sviatok svätého Valentína, ktorý je významným dňom pre všetkých zaľúbených. <3 Čo naozaj pre nás znamená? Je to deň, kedy chceme svojím milovaným dokázať ako ich ľúbime, pripomenúť čo pre nás znamenajú, užiť si spoločnosť svojej polovičky intenzívnejšie ako obvykle. Obchody a predajcovia dobre vedia, že láska zaslepí každého. A tak aj pri kupovaní darčeka nepozeráme až tak po cene, respektíve sme ochotný zaplatiť aj "nad limit". Takže sa z tohto sviatku stala stala pre predajcov príležitosť ako predať o niečo viac - Je tento sviatok naozaj už len o komercii? O veľkých plyšákoch, obrovských kyticiach ruží a iných romantických darčekoch? Pozrime sa nato, aký je pôvod tohto sviatku, kde vznikol a čo znamenal v minulosti.

1322645

Ako vznikol?

Dodnes sa vedú len nejasné dohady o tom, ako tento sviatok vznikol. Každopádne sa na jeho pôvod viaže legenda, ktorá hovorí o pohanskom kňazovi menom Valentín. Bol obrátený na kresťanskú vieru a žil v Ríme, údajne v 3. storočí nášho letopočtu. Cisár Claudio v tom čase vydal dekrét, ktorý zakazoval rímskym vojakom uzavrieť manželstvo. Tvrdil, že manželské radovánky by mohli spôsobiť rozptýlenie a vojaci by si neplnili svoje vojenské povinnosti.

Valentín aj napriek zákazu zamilované páry sobášil. Avšak, onedlho to cisár zistil, uväznilo ho a odsúdil na smrť. Pred vykonaním tohto rozsudku napísal Valentín zamilovaný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej bol údajne zaľúbený. Popravili ho 14. februára v roku 296 nášho letopočtu. Pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň. Na jeho počesť sa stal 14. február dňom zaľúbených a sv. Valentín sa stal patrónom zaľúbených párov. 

Existujú aj iné legendy o zrode tohto sviatku v závislosti od krajiny a jej kultúry.

m8e_100352_orig

Valentín vo svete

Na Slovensku ho ľudia vnímajú ako komerčný sviatok, napriek tomu ho oslavujú dve tretiny Slovákov. Tí ostatní ho jednoducho ignorujú. Dosť veľkou raritou je napríklad Japonsko, kde dievčatá dávajú chlapcom mliečnu čokoládu. Muži, ktorí dostali takúto sladkú pozornosť môžu presne za mesiac toto gesto opätovať. Takže 14. marca dávajú dievčatám, ktoré ich obdarovali bielu čokoládu.

V Brazílii sa oslavuje deň zaľúbených až 12. júna. Vychádza to na deň pred sviatkom sv. Antona, ktorý je podľa ich tradícií patrónom manželov. Nevydaté a slobodné ženy vtedy chodia so soškou sv. Antona, ktorému prezradia svoju túžbu k vydaju.

V Anglicku sa napríklad hovorí, že 14. februára si vtáci volia svojich partnerov. U ich škótskych susedov je zase každý rok usporiadaný festival, ktorý je venovaný tomuto sviatku. Mladí ľudia si tam losujú svojho Valentína alebo Valentínku, s ktorou potom musia tancovať celý večer.

V našich zemepisných končinách je Deň sv. Valentína 14. februára a tento rok (2020) bude práve v piatok. V ten istý deň ho oslavujú aj v Taliansku, Portugalsku, USA, Kanade, Austrálií, Španielsku, Francúzku a ďalších štátoch.

Komerčný sviatok

Do väčšiny Európskych krajín prišiel sviatok sv. Valentína v 90. rokoch 20. storočia. Od tej doby sa z neho stal lukratívny sezónny biznis. Iniciatívy sa chytili podnikatelia, predajcovia, výrobcovia sladkostí, kvetinárstva aj malé a veľké obchodné reťazce. Už niekoľko týždňov pred Valentínom  sú všade symboly tohto dňa. Medzi obvyklé darčeky, ktoré kupujú muži patria kvety, parfum, spodné prádlo alebo šperky.

Ženské polovičky zase najčastejšie kupujú sladkosti, víno alebo spravia chutnú večeru. Mnoho mužov dokonca považuje tento deň za najvhodnejší pre žiadosť o ruku. Na celom svete sa tak počas Valentína uskutoční bezmála zhruba 220 000 žiadostí o ruku. O tom, že je to lukratívny biznis svedčí aj počet predaných bonboniér len počas Valentína, ktorý presahuje 35 miliónov kusov.

Meno patróna zaľúbencov môžeme nájsť aj v názvoch obcí a miest. Vo Francúzku existuje obec s názvom Saint Valentin, kde tento sviatok začali oslavovať v roku 1965. V rámci tohto dňa obec dokonca ponúka aj atrakcie ako napríklad záhradu zaľúbených, strom želaní, butiky so suvenírmi a limitovanú edíciu poštovej známky. U našich rakúskych susedov je zase obec s názvom Sankt Valentin, v Taliansku môžete nájsť mestečko San Valentino.

luka-trava-vztah-laska

Nie je to len len o drahých daroch, venujte svojej láske pozornosť!

Ak si lámete hlavu, aký darček venovať svojej láske nesústredte sa len nato, aby to bolo niečo hodnotné. Najkrajšie darčeky môžu byť úplne jednoduché, môžte ich vytvoriť sami, alebo treba len zapojiť vašu kreativitu a vymyslieť orginálny zážitok na ktorý nezabudnete. Môžno nechať v topánke zaľúbený odkaz s pozvánkou na sladký zákusok v cukrárni, alebo si môžte pustiť obľúbený film a leňošiť pod dekou s pohárom dobrého vínka. Ak si chcete užiť ozajstnú romantiku vyskúšajte kúpeľ pri sviečkach. To na čom záleží, je to aby váš partner cítil že ste tu 100% pre neho a to nie len v čase kedy sa zdá byť všetko v poriadku a keď veci idú podľa plánu. Každý vzťah sa vždy zoceľuje vtedy, keď ťaháte za každých okolností za jeden povraz. Tak sa budete môcť aj s pribúdajúcimi rokmi obzrieť za seba a povedať si, že to všetko stálo zato.